20 November 2011

Puasssssssssss

Semalam bangun pagi ajak jugak hubby p pasar besar kat bandar cz nak cr ketam. Wlpun hubby baru sampai, blk keje mlm...utk mnunaikan hajat wife dia yg dah beberapa hari tertangguh nak masak ketam goreng cheese, x tau la dia mmg x ngantuk @buat2 x ngantuk. Huhuhu. Tercapaikah hasrat utk msk ketam goreng cheese. Wow sangat3 sedap, x tau la klau saya nie mmg seorang penggemar cheese & capcicum @ memang resipi nie terbaekkkkkk. Boleh try klau nak tau. Resipi klik kat 'my kitchen recipe' .      

09 November 2011

Owh menu apa hr nie???

Cucur kentang + carrot + bawang & ikan bilis for b/fast 'Ayam masak ala india ' lunch t/hari
Hari nie, x tau nak wat menu ape. Actually, nak wat ketam goreng cheese tp smlm gi psr cr ketam xde so hr nie ha3 dah mls nk gi psr lg wlpn dpn umh jer. So tgk2 resipi em dpt yg so simple tp ok jugak rasanye. " masak ayam ala india " coz hubby lbh suka pada indian food. Masakan nie lbh kurang masak kicap tp dia ada mix bhn2 lain skt. Buat td em sedap. Blh la nak try sape2 yg mnt ayam masak kicap, ikut resipi nie blh ubh selera skt. Must try cz hubby cakap emmm sedap...( puji lagi ) :

02 November 2011

Aku bersyukur atas kurniaan

Sehingga ke hari ini aku masih mampu memberikan kurniaan yg tak terhingga yg telah dianugerahkn kepadaku sebagai seorang ibu untuk memberikan hak & sememangnya keperluan bagi anakku yg kian membesar. Aku sungguh rasa bersyukur kerana aku dapat memberikan sepenuhnya penyusuan susu ibu utk Mia. Semoga Mia akan beroleh kesihatan dgn zat2 yg terkandung di dalam susu ibu. Di sini sy nak berkongsi dgn anda beberapa hadis tentang penyusuan susu ibu :                                                                                        
  1. Dlm riwayat Thabarabi dan 'Ibnu Asakir ditambahkan, jika ia melahirkan maka ia mengeluarkan susu dr payudaranya dan dihisap oleh bayinya maka dgn setiap hisapan dan tegukan mendapat 1 pahala. Jika ia berjaga sepanjang mkm ( krn melayani bayinya), ia mendapat pahala seperti pahala org yg memerdekakan 70 org budak ke jln Allah S.W.T. Bayangkan kalau kita semua ibu2 dapat menyusukan anak sehingga usia 2 thn. "Pahala dapat...kasih syg erat...anak pn sihat"                                             

30 Disember 2010

Salam semua.....

Hari nie saya nak celoteh sebab dah lama tak update blog nie. Semalam 29 Dis adalah ulangtahun perkahwinan yg ke 2.

Dulu menunggu saat-saat kelahiran baby, alhamdulillah saya dah selamat pn melahirkan baby pd 15 Ogos 2010. Pengalaman? Huh semua kaum hawa dapat merasakan. Syukur semua selamat. Baby girl seberat 2.86 kg selamat dilahirkan pada jan 12:23 tgh yg diberi Damia Humaira Rifindi. Sekarang dh berusia 4 bulan lebih.
Bila tengok ibu-ibu mengandung, adui rindu saat tu. Insyaallah kalau ada rezeki lagi, teringin jugak lagi. He2. Memandangkan saya yg menjaga sendiri anak, jd banyak sebenarnya pengalaman sbg ibu nie. Seronok + penat tp mmg akan terasa nikmat ada anak sendiri. Kita jugak akan rasa susah payah mak bapak kita besarkn kita dulu.
 

03 Julai 2010

Hanya Ungkapan

     33 minggu 1 hari, debaran dari hari ke hari. Ape pun akan ku tempuhi demi melahirkan darah dagingku ini. Aku setkan di mindaku betapa beruntungnya kaum hawa yang dapat merasai nikmat melahirkan.